Review: Quorn Vegan Nuggets

We weten inmiddels bijna allemaal dat het eten van plantaardige producten een stuk milieuvriendelijker is dan het eten van dierlijke producten en geen dierenleed veroorzaakt. Steeds meer mensen ruilen dan ook zo nu en dan hun stukje vlees in voor een plantaardige vervanger. Steeds meer bedrijven spelen in op deze trend. Zo ook Quorn met hun nieuwe Vegan Nuggets. Plantaardige producten brengen erg veel voordelen met zich mee, maar wat zit er precies in en zijn ze ook daadwerkelijk gezonder? Daar zullen de meningen waarschijnlijk altijd verdeeld over blijven. In deze review wil ik proberen deze vraag te beantwoorden door een kijkje te nemen naar de voedingswaarde (in vergelijking tot het dierlijke product) en de ingrediënten. Enjoy!

Wat zit er in de Vegan Nuggets?

Allereerst wil ik ingaan op wat er in het product zit. Op het etiket staat het volgende:

Mycoprotein (53 %), tarwebloem (met toegevoegd calcium, ijzer, niacine en thiamine), water, zonnebloemolie, tarwezetmeel, aardappeleiwit, erwtenvezel, verstevigingsmiddelen: calciumchloride, calciumacetaat; tarwegriesmeel, natuurlijke aroma’s, tarwegluten, zout, gist, salie en salie-extract, stabilisatoren: carrageen, natriumalginaat; uipoeder, knoflookpoeder, witte peper, ui-extract, kleur: paprika-extract; rijsmiddel: ammoniumbicarbonaat.

Ik vind het erg fijn dat de functie van ingrediënten op de verpakking staat. Het blijft een vrij lang etiket, hoewel ik de meeste ingrediënten door de vermelde functie wel kan thuisbrengen, als je een dierlijk product moet namaken heb je immers veel verschillende functionele ingrediënten nodig. Bovendien hebben de dierlijke kipnuggets een ingrediëntenlijst die niet veel korter is dan dit. Ik las op de site van Quorn dat de Mycoproteine die ze gebruiken gemaakt wordt door een gistingsproces. Er wordt een schimmel gebruikt die door het gistproces een deeg vormt, en dit deeg is de Mycoproteine.

Wel een minpuntje: Het woordje “natuurlijke aroma’s” vind ik altijd een vervelend woordje om te zien op een verpakking, want wat moet je er mee? Het zegt nog vrij weinig over wat er nou precies in het product zit er is vaak weinig verschil tussen een natuurlijk en een kunstmatig aroma.

Wat opvalt is dat er in dierlijke kipnuggets toch vaak nog wel ergens een suiker verstopt zit, deze zie ik op dit etiket niet terug.

Het etiket van de Vegan Nuggets ziet er ietsje beter uit dan het etiket van vergelijkbare dierlijke nuggets en dit zie je (naar mijn mening) vooral tot uiting komen in de voedingswaarde. Vandaar dat ik de voedingswaarde de doorslag laat geven in deze beslissing.

De voedingswaarde

Om een goed idee te krijgen of dit product qua voedingswaarde gezonder is dan de dierlijke versie heb ik deze vergeleken met de kipnuggets van de McDonalds en de Albert Heijn kipnuggets.

Zoals je ziet zijn de Vegan Nuggets lager in calorieën, lager in verzadigd vet & zout, en iets hoger in vezelgehalte. Wel zijn ze iets hoger in koolhydraten en suikers, maar de verschillen in het suikergehalte zijn minimaal. Ook het eiwitgehalte is lager, wat te verklaren is doordat er vaak wat minder eiwit in plantaardige bronnen zit (afhankelijk van wat je eet, natuurlijk). Alsnog zou ik zelf gaan voor de Quorn Vegan Nuggets, omdat die lager in calorieën en verzadigd vet is en hoger in vezels.

Zijn ze wel lekker dan?

Kort antwoord: ja. Ik vind ze best wel lekker. De structuur is erg goed hoewel deze iets zachter is dan de dierlijke kipnuggets. Ze worden redelijk knapperig in de oven. Of ze de McDonalds kipnuggets vervangen qua smaak weet ik niet, maar die eet ik niet zo vaak en dat zou ik bij de Vegan Nuggets wel doen.

Conclusie

Zijn deze Vegan Nuggets gezonder dan dan dierlijke nuggets? Ik zeg ja. Vooral het feit dat er minder calorieën en verzadigd vet, en wat meer vezels in zitten spreekt mij aan. Dat er wat minder eiwitten inzitten vind ik niet zo erg, want eiwitten eten de meeste mensen al meer dan genoeg, en als vegetariër of veganist hou je hier waarschijnlijk al wel rekening mee.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *