Recept: Volkoren knoflookbrood

Een gezondere variant maken van een classic vind ik altijd super leuk om te doen. Daarom dit keer een volkoren knoflookbrood met kaas. Leuk als snack voor een avondje met vrienden of als bijgerecht.

Wat heb je nodig?

Voor het deeg:

  • 150 g volkoren tarwemeel
  • 110 g zilvervliesrijst meel
  • 2 el suiker
  • 1/2 tl zout
  • 30 g plantaardige boter
  • Klein stukje verse gist
  • 175 ml water

Voor de knoflooktopping:

  • 3 tenen knoflook
  • Een takje verse peterselie
  • 2 el olijfolie
  • 40 g geraspte kaas

Zo maak je het

Laat de boter zacht worden buiten de koelkast.

Meng de ingredienten voor het deeg door elkaar. Het meest ideale is als je een mixer met deeghaken kunt gebruiken, maar met de hand lukt dit ook prima. Kneed het deeg nadat het gemengd is goed door. Doe dit voor ongeveer 10 minuten, korter kan ook, maar dan wordt je deeg iets compacter.

Laat het deeg rijzen. Ik deed dit door een natte theedoek over de kom te leggen en deze in een bak met lauwwarm water te zetten voor een half uur.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius. Haal het deeg uit de kom en leg het op een met bakpapier beklede bakplaat. Breng het met je vingers in de gewenste vorm. Bak in de oven voor 15 minuten.

Ondertussen pel en pers je de knoflook en hak je de peterselie fijn. Meng beide met de olijfolie. Smeer dit mengsel na 15 minuten over het brood heen en bedek daarna met de geraspte kaas. Bak nog 5 minuten af in de oven. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *