Recept: Volkoren bapao broodjes

Met het idee voor dit recept zat ik al een tijdje te worstelen toen ik volkoren rijstmeel tegenkwam in de supermarkt. Ik wist helemaal niet dat dit bestond! Ik besloot dan ook meteen te gaan experimenteren en het resultaat mag er wezen. Heerlijke volkoren bapao broodjes, en met de vulling kun je natuurlijk eindeloos blijven varieren.

Wat heb je nodig?

  • 300 g volkoren tarwemeel
  • 225 g zilvervliesrijst meel
  • 4 el suiker
  • 1 tl zout
  • 60 g plantaardige boter
  • Klein stukje verse gist
  • 350 ml water
  • Voor de vulling: 1 grote gesnipperde ui, 1 teentje geperste knoflook, 200 g “rauw” vegetarisch gehakt, 3 el ketjap manis of maak je eigen vulling

Zo maak je het

Laat de boter zacht worden buiten de koelkast.

Meng de ingredienten (behalve die voor de vulling) door elkaar. Het meest ideale is als je een mixer met deeghaken kunt gebruiken, maar met de hand lukt dit ook prima. Kneed het deeg nadat het gemengd is goed door. Doe dit voor ongeveer 10 minuten, korter kan ook, maar dan wordt je deeg iets compacter.

Om de vulling te maken verwarm je wat olie op in een koekenpan. Bak de ui glazig en voeg de knoflook samen met het gehakt toe. Bak voor ongeveer 5 minuten en voeg daarna de ketjap manis toe. Meng goed.

Verdeel het deeg in gelijke stukken. De grootte van de stukken maakt niet uit, dit hangt af van of je grote of kleine bapao’s wilt maken. Maak een deegstukje plat en vorm er een kommetje van zodat je de vulling er in kunt scheppen (voor een bapao zoals op de foto gebruik je ongeveer 1/8e van het deeg en 1,5 el vulling). Vouw het broodje dicht door de zijkanten omhoog te brengen en vorm de bapao met je handen tot een rond broodje.

Wanneer je dit met alle bapao’s hebt gedaan, is het tijd om ze te laten rijzen. Ik deed dit door ze in de stoomvorm op een bakpapiertje te leggen en op een pan met warm water te zetten. Als je geen stoommandje hebt kun je bijvoorbeeld ook een vergiet met een bakpapiertje gebruiken. Laat ze zo 30 minuten staan.

Breng het water in de pan aan de kook en stoom de dumplings in 15 minuten gaar. Eet smakelijk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *