Recept: Vezelrijke (niet volkoren) oliebollen

Het einde van het jaar is weer in zicht en op elke straathoek zijn de oliebollen te ruiken. Die vette, calorierijke en niet voedzame oliebollen… Dat moet toch anders kunnen, dacht ik. En gelukkig had ik gelijk. Deze oliebollen zijn lekker, vezelrijk en minder vet.

Het recept

Voor 15 stuks:

  • 350 g havermeel
  • 100 g kokosmeel
  • 4 eieren
  • 2 zakjes gedroogde gist (14 gram)
  • 2 zakjes vanille suiker
  • 25 cl water
  • 25 cl lauwwarme magere melk
  • 1 el plantaardige olie (geen olijfolie)
  • Snufje zout
  • Optioneel: 100 g rozijnen (een kwartiertje laten wellen in water en daarna goed afdrogen voordat je ze toevoegt)
  • Nodig: een muffinvorm en een oven

Meng de lauwwarme melk met de gedroogde gist, let er goed op dat de melk lauw blijft en niet warmer is dan dat, anders gaat de gist dood. Laat dit mengsel even staan.

Meng de havermeel, de kokosmeel en het snufje zout in een kom.

Scheid de eiwitten van de eidooiers (bewaar ze allebei!) en klop de eiwitten samen met de vanillesuiker in een vetvrije kom stijf.

Meng vervolgens de eiwitten, eidooiers, het gistmengsel, de plantaardige olie en het water (en evt. de rozijnen) door het kokos/havermeel mengsel. Meng dit tot een glad deeg. Leg een natte warme theedoek over de kom heen en zet deze op een warme plek om het deeg 40 minuten te laten rijzen.

Wanneer de 40 minuten om zijn verwarm je de oven voor op 180 graden celcius. Vet de muffinvorm in en verdeel het deeg (met een ijs- of eetlepel) over 15 gaten. Zet de oliebollen 25 minuten in de oven en laat ze hierna even goed afkoelen.

Natuurlijk erg lekker met wat poedersuiker!

De voedingswaarde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *