Recept: Vegan risotto van peulvruchtenrijst

Er is bijna niks dat ik lekkerder vind dan risotto. Toen ik erachter kwam dat zelfs dit gerecht vezelrijker te maken is, sprong ik nog net geen gat in de lucht. Peulvruchtenrijst krijgt namelijk dezelfde papperige textuur en is daardoor erg geschikt om te gebruiken in plaats van risottorijst. Om het lekker plantaardig te houden, maakte ik deze tomatenvariant met gebakken groentes.

Wat heb je nodig? (3-4 porties)

Voor de gebakken groentes

  • 250 g cherrytomaatjes
  • 1 rode paprika
  • 1 courgette
  • 1 el olijfolie
  • Peper naar smaak

Voor de risotto

  • 2 sjalotten
  • 3 teentjes knoflook
  • 225 g peulvruchtenrijst
  • 250 ml groentebouillon
  • 400 g passata
  • 5 zongedroogde tomaten
  • Verse basilicum
  • Optioneel: vegan geraspte kaas

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 175 graden Celcius. Verwijder de kroontjes van de cherrytomaatjes. Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd deze samen met de courgette in grove stukken. Doe alle groentes in een ovenschaal of leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat en besprenkel met olijfolie en peper. Zet de groentes voor 45 minuten in de oven.

Maak in de tussentijd de bouillon klaar, snijd alvast de sjalot en knoflook fijn en snijd de zongedroogde tomaten in kleine stukjes.

Verwarm 30 minuten voordat de groentes klaar zijn wat olijfolie in een hapjespan en bak de sjalot aan. Voeg na een paar minuten ook de knoflook toe en roer dit even goed om. Voeg daarna de peulvruchtenrijst toe en roer totdat alle korrels bedekt zijn met een laagje olie. Giet in 1 keer de bouillon bij het geheel en laat dit even inkoken (let op: blijf roeren). Wanneer je merkt dat dit vocht bijna opgenomen is door de rijst, voeg je de passata en de zongedroogde tomaten toe. Hierbij doe je precies hetzelfde als bij de bouillon, je blijft roeren totdat het vocht zo goed als opgenomen is. Voeg aan het einde wat gescheurde basilicumblaadjes toe.

Wanneer de groentes klaar zijn, kun je ervoor kiezen om deze door de risotto heen te roeren of naast de risotto te serveren. Maak de risotto af met wat verse basilicumblaadjes en/of eventueel wat veganistische geraspte kaas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *