Recept: Bananenbrood uit Vezels

5 PORTIES • BEREIDINGSTIJD 65 MINUTEN (WAARVAN 60 MINUTEN BAKTIJD)

Een bananenbrood kan tegenwoordig in een kookboek eigenlijk niet meer ontbreken. Het recept voor dit bananenbrood is vrij basic, maar een stuk vezelrijker dan de meeste recepten. Dit komt omdat er witte bonen door het beslag gaan, die je niet eens proeft! Wat ook makkelijk is aan een basic recept, is dat je er eenvoudig je eigen draai aan kunt geven. Toevoegingen die je kunt doen zijn bijvoorbeeld gehakte walnoten, stukjes chocolade of gedroogd fruit (zoals rozijnen of cranberry’s).

Wat heb je nodig?

  • 3 rijpe bananen
  • 250 gram cannellinibonen (uitgelekt en afgespoeld)
  • ½ theelepel vanillearoma
  • 100 gram dadels zonder pit
  • 250 gram volkorenmeel
  • 3 eieren
  • 4 theelepels kaneel
  • 150 milliliter amandelmelk
  • 5 gram bakpoeder
  • Plantaardige olie om in te vetten

Ook nodig

  • Een bakvorm, keukenmachine/ hakmolen of sterke blender

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Maal de banaan, de bonen, het vanillearoma en de dadels fijn in een keukenmachine of blender. Wanneer er een gladde massa ontstaan is, voeg je ook het volkorenmeel, de eieren, de kaneel, de amandelmelk en het bakpoeder toe. Meng dit tot er een glad beslag ontstaat.

Vet de bakvorm in met wat plantaardige olie. Giet het beslag in de vorm en zet deze 60 minuten in de oven. Laat het bananenbrood afkoelen en haal het uit de vorm. Verdeel het brood in vijf porties.

VARIATIE: MARMER-BANANENBROOD

Om van het bananenbrood een marmer-bananenbrood te maken, voeg je aan de helft van het beslag 20 g cacaopoeder toe (en als het nodig is een scheutje extra amandelmelk om het beslag meer vloeibaar te maken). Ook kun je aan het cacaobeslag eventueel wat extra kaneel en/of cayennepeper toevoegen. Giet vervolgens 1/3 van het normale beslag in de vorm, daarna 1/3 van het cacaobeslag, enzovoort tot beide op zijn. Bak het brood af! Wanneer je extra vocht hebt toegevoegd aan het cacaobeslag kan het afbakken iets langer duren, bedek dan de vorm na het uur bakken met aluminiumfolie en bak nog een kwartier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *