Concept + recept: Groentebammetjes

Een jaar of twee geleden heb ik op mijn opleiding Food Innovation een concept ontwikkeld om de groenteconsumptie te verhogen. Groente wordt nog altijd te weinig gegeten. Het moment waarop de meeste groente geconsumeerd wordt is het avondeten. Er ligt dus nog een enorme kans voor voedingsmiddelenproducenten (etc.) om het eetmoment van groente te verplaatsen naar het ontbijt of de lunch. Hier wilde ik met het concept Groentebammetjes ook graag op inspelen. Ik heb twee broden in de smaken wortel en rode biet ontwikkeld, met elk 47% groente. Het hoge groentegehalte zorgde er voor dat er ook wat minder calorieën in zaten dan in bijvoorbeeld volkoren brood.

Omdat het recept voor deze broden vrij simpel is, wil ik dit graag met jullie delen in de hoop dat het weer een stukje makkelijker wordt om groente te eten.

Bietbrood

  • 440 g volkoren meel
  • 50 g bloem
  • 400 gekookte en gepureerde biet
  • 1 el zout
  • 2 tl gedroogde gist

Meng in een kom de meel, het bloem, de zout en de gist door elkaar. Meng daarna de biet er doorheen. Als het goed is ontstaat er een deeg. Laat dit deeg even rusten.

Kneed het deeg een flink aantal minuten zodat er een glutennetwerk kan ontstaan. Leg het deeg in een kom en leg een natte theedoek over de kom heen. Zet de kom neer op een warme plek in huis en laat het deeg ongeveer 3 uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 220 graden celcius. Breng het brood in de gewenste vorm en bak het ongeveer 25 minuten af.

Wortelbrood

  • 440 g volkoren meel
  • 50 g bloem
  • 400 g gekookte en gepureerde wortel
  • 1 el zout
  • 2 tl gedroogde gist

Meng in een kom de meel, het bloem, de zout en de gist door elkaar. Meng daarna de biet er doorheen. Als het goed is ontstaat er een deeg. Laat dit deeg even rusten.

Kneed het deeg een flink aantal minuten zodat er een glutennetwerk kan ontstaan. Leg het deeg in een kom en leg een natte theedoek over de kom heen. Zet de kom neer op een warme plek in huis en laat het deeg ongeveer 3 uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 220 graden celcius. Breng het brood in de gewenste vorm en bak het ongeveer 25 minuten af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *