Blog: the making of ‘Vezels’

Halverwege februari was het dan eindelijk zo ver, mijn kookboek ‘Vezels’ is verschenen. Ik vroeg op Instagram wie er geïnteresseerd was in een making of, en dat waren een boel mensen. Dus bij deze!

Het concept voor dit kookboek had ik al een tijdje in mijn hoofd voordat ik besloot om actie te ondernemen. Ik vond dat namelijk best eng en dat is het natuurlijk ook. Ik herinnerde mezelf eraan dat niet geschoten altijd mis is en probeerde het gewoon. En met succes!

Hoe begon het?

Ik was op zoek naar een uitgeverij die even enthousiast was over mijn boekidee als ik. Gelukkig had ik die vrij snel gevonden.  Na het eerste contact met Forte Culinair en na de eerste afspraak was ik al erg enthousiast. Dit was gelukkig wederzijds en in februari 2019 tekende ik het boekcontract.

En dan begint het eigenlijk pas echt!

Ik wilde zo veel mogelijk variërende recepten in ‘Vezels’ hebben staan, dus ik begon met het nadenken over de opzet van het boek. Welke informatie wilde ik delen, wat voor soort recepten moesten er in staan? Toen dat overzicht gemaakt was kon ik beginnen met het schrijven van de theorie en het testen van recepten. Daar ging meer dan een half jaar overheen, elk recept moest natuurlijk tot in de puntjes uitgewerkt worden en sommige ervan heb ik dan ook wel 10 keer getest.

Ondertussen was ik ook druk bezig met het afstuderen aan mijn opleiding Food Innovation aan de HAS in Den Bosch. Je kunt je vast voorstellen dat het niet altijd even makkelijk te combineren was, maar gelukkig is het helemaal goed gekomen en heb ik mijn bachelorsdiploma gehaald. De zomer van 2019 stond voor mij daarna in het teken van het maken van alle beelden die in het boek terecht moesten komen, ik had er namelijk voor besloten om dit zelf te doen. Alle gerechten moesten een laatste keer gemaakt worden om op de foto gezet te worden!

Het einde van augustus naderde en de datum waarop ik mijn werk (beelden en de tekst) moest opleveren ook. Stilzitten zat er voor mij nog niet in, want in september begon ik ook aan de master Health Food Innovation Management aan de Universiteit van Maastricht in Venlo. Gelukkig heb ik beide voor een tijdje kunnen combineren en heb ik werk waar ik trots op was aan de uitgeverij kunnen opleveren. En toen… werd er een echt boek van gemaakt! Studio Jan de Boer in Utrecht heeft dit voor Vezels gedaan. Wat fijn was, was dat ik al mijn ideeën die ik zelf had voor het binnenwerk door kon geven zodat het er helemaal uit zou gaan zien zoals ik het liefst wilde. In de tussentijd had ik een photoshoot bij Fotostudio 040 in Eindhoven, zodat er ook leuke foto’s van mijzelf in het boek geplaatst konden worden. Tussen de maanden oktober en januari heb ik verschillende proeven ontvangen die ik mocht corrigeren en 8 januari was het zo ver, ‘Vezels’ ging richting de drukker.

En toen was het even afwachten, maar natuurlijk had ik het een en ander te doen voor de boekpromotie en op 12 februari lag het boek op de deurmatten en in boekwinkels! Inmiddels heb ik al veel leuke reacties ontvangen. Heb jij ‘Vezels’ ook in huis? Laat het me dan zeker even weten, dat vind ik superleuk om te horen.

Heb jij vragen over Vezels of gewoon over mij? Laat dan een reactie achter. 😊

2 reacties

  1. Goed artikel!
    Interessant om te lezen wat er allemaal bij komt kijken om een eigen boek te maken en uit te geven.
    Veel succes met de verkoop van het boek.
    Groetjes Wendy

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *